odaberite jezik: HRVATSKI

Dolova

Lokacija: Zaobalje, N 45 06.758, E 14 36.612

Napušteno selo Dolova… ili začarana bodulska šuma, kako je zaključio jedan izletnik, skrenuvši s glavne ceste između Krasa i Dobrinja na šumsku stazu, koja ga je odvela do izumrlog sela Dolova. U tom selu, kaže usmena predaja, živjele su neke od najljepših djevojaka Dobrinjskoga. Možda je tajna njihove ljepote bila u slapovima s Vretenice ili Skakavice – dvaju izvora vode nedaleko Dolova? Ili je zaista riječ o začaranoj šumi, baš kao onoj iz bajke, u kojoj se krije usnula ljepotica?! Vrata napuštenih kuća širom su otvorena, a ne nađete li usnulu ljepoticu, zasigurno ćete naći tajnu ljepote – ljepote življenja u iskonskom okružju prirode, nestalu u drugoj polovici 20. stoljeća, s posljednjim stanovnicima Dolova….

Potopljeni brod Peltastis

Lokacija: Soline, N 45 09.014, E 14 35.973

More daje, more uzima… U noći sa 7. na 8. siječnja 1968. more, potpomognuto vjetrom, u svoje je dubine nedaleko od Šila povuklo grčki teretni brod „Peltastis”. Od dvanaest članova posade spasila su se četvorica. Kapetanovo tijelo pronađeno je u olupini broda nekoliko mjeseci kasnije. „Peltastis“ još uvijek u jednom komadu stoji u uspravnom položaju, na dubini od 33 metra. Brod tragičar postao je jedna od najpopularnijih ronilačkih destinacija na Kvarneru.

Uvala Slivanjska

Lokacija: Soline, N 45 11.259, E 14 36.763

Jednu od najljepših plaža na otoku Krku čuva Uvala Slivanjska („Slivonjska“ u dobrinjskom govoru). Osim ove pješčane ljepotice, u Uvali se nalaze se i ostaci jedne ideje, koja je, nažalost, ostala smo ideja, ideja o gradnji „bijelog hotela“. Od ideje o bijelom hotelu, koja se razvijala početkom i sredinom prošlog stoljeća, ostalo je ono na čemu je ideja stala – kamenje…

Rudine i špilja Biserujka

Lokacija: Soline, N 45° 11.246', E 14° 36.587

Tekovinama civilizacije nemoguće je oduprijeti se… ili možda ipak je? Nekolicina (doslovce nekolicina!) stalnih stanovnika jednog sela na istočnoj obali otoka Krka ovo „možda“ zamijenili bi riječju „sigurno“. Jer Rudine, iako ukorak s vremenom, i dalje kroče putevima (pra)davnih dana, čuvajući izvorno graditeljstvo. I ne samo to: obližnja špilja Biserujka, dužine 110 metara, u svojoj dubini vjekovima skriva blago koje su zaplijenili gusari. Još ga nitko nije uspio pronaći – možda se vama posreći pronaći blago, ali i stalnog stanovnika „Biserujke“ endemskog račića Alpioniscus christiani, dugog samo 5 milimetara!

Otočić Škojić

Lokacija: Soline, N 45 09.807, E 14 36.785

Po kiši, suncu, magli ili vedrini nije ga teško uočiti. Ako ga i ne tražite, on se sam pokazuje, „nudi“. Iako je malen opsegom, odaju ga njegove razvaline, relikti prošlosti. Bolje rečeno, ostaci nekadašnjeg ugostiteljskog objekta, restorana „Veli Škoj“. „Veli Školjić“, samo „Škoj“, ovaj je otočić u uvali Soline među domicilnim stanovništvom poznat i po četvrtom imenu, odnosno jednom od najstarijih dobrinjskih prezimena, „Kirinčić“.

Štrada

Lokacija: Soline, N 45 09.016, E 14 35.971

I dok je u novije doba namijenjena kupačima ljeti, a šetačima u ostatku godine, do polovice 20. stoljeća bila je puna bačvi, u kojima su ovdašnji stanovnici danju i noću kuhali sol, te je za brašno, šećer i sl. mijenjali po Slavoniji, Zagorju i sl. Dok se budete šetali „štradom“ (rivom) na Melinama kod Solina, pokušajte u tom krajobrazu zamisliti tvornicu crijepova; vjerovali ili ne, postojala je u 19. stoljeću! A radnici iz tvornice kratkotrajni bi odmor za vrelih mjeseci potražili upravo na „štradi“…

Postavke pristupačnosti