odaberite jezik: HRVATSKI

Rudine

Blagodati u kojima uživa suvremeni čovjek i bez kojih je praktično nemoguće zamisliti svakidašnjicu, rezultat su civilizacijskih napredaka. Ipak, u naletu noviteta, neminovna je i druga strana – nestanak autohtonosti. Mjesto Rudine jedan je od rijetkih primjera u kojima civilizacija nije uspjela nadvladiti ono izvorno. Možemo slobodno reći da su Rudine pravi relikt prošlosti. Autohtona pučka arhitektura, suživot s prirodom, egzistencija isključivo zahvaljujući prirodi – dovoljno je tek zakoračiti u ovo pitoreskno mjesto nedaleko od Čižića, pa da se uvjerite u autentičnost opisa Rudina.

Iako malobrojni, stalno nastanjeni mještani Rudina žive svoju svakidašnjicu na tragu svojih predaka, dopuštajući civilizaciji da jedva primjetno dotakne njihove živote. Možda je upravo u tom braniku autohtonosti sačuvana tajna o čistoći mora, koje se u Rudinama baš nikad ne zamuti, baš nikad ne odmakne od svog zaštitnog znaka – bistrine.

No, nije samo tajna bistrine i čistoće mora ovdje pohranjena; puno dublje krije se tajna o skrivenom bogatstvu, koje leži upravo u dubinama špilje Biserujka. Dolazak u Rudine ne može proći bez posjeta ovoj zanimljivoj kreaciji prirode, koju nazivaju još i Vitezićeva spilja. Uz rijetke primjerke iz životinjskog i biljnog svijeta, Biserujka u svojim dubinama krije i blago, ono pravo, opipljivo. Doduše, još ga nitko nije uspio pronaći, dotaknuti, ali ono postoji – predaja kaže da su ga davnih stoljeća ovdje pohranili gusari, s namjerom da se jednog dana po njega vrate. Vratili se nisu nikada. Mnogi su pojedinci pak krenuli tragom predaje u Biserujku, ali do danas potraga nije dala uspjeha. No, vrijedi, pokušati; ne uspijete li pronaći blago u obliku dragulja i zlatnika, jedno je sigurno – iz Rudina ćete se možda vratiti praznih ruku, ali pune duše. Jer doživjeti autohtonost nekadašnjeg života u svim oblicima danas je gotovo nemoguće. Rudine pak i dalje uspješno opovrgavaju tu činjenicu, a njegovi žitelji, iako malobrojni, i dalje stoje na braniku prošlosti.

Trenutno nema aktivnih događanja za odabrane datume!
Postavke pristupačnosti