odaberite jezik: HRVATSKI

Soline

Nisu samo “priče s terena” potvrdile dugogodišnju tezu o ljekovitim svojstvima blata s plaže Meline. Službena potvrda stigla je i od struke – s medicinskog je stajališta potvrđeno da je blato uistinu ljekovito i da ublažava ili u potpunosti otklanja razne oblike kostobolje, pa i neke kožne bolesti.  Uvala Soline stoga postaje sve atraktivnijom ljetnom destinacijom, a uz “ljekovite” Meline, lijek za tijelo i dušu pružaju i ostala naselja Uvale – Soline, Čižići i Klimno.

Nazivi mjesta u ovoj Uvali dijelom su određeni njihovim prirodnim značajem:

  • Meline su u antičko doba bile središte za izvoz pijeska, a nešto kasnije poznate po tvornici opeke.
  • Krčki knezovi Frankopani u Solinama su imali nadaleko poznate solane.
  • Brodograditeljsko središte Klimno dobilo je pak ime prema crkvici svetog Klementa.
  • Lingvisti još uvijek spore oko naziva mjesta Čižići.

Zbog geografskog položaja (zatvorenost Uvale i plitkoća mora), te klimatskih karakteristika (redovito ugodna temperatura mora), sezona kupanja u Uvali Soline počinje već u rano proljeće, a traje do kasne jeseni, što je uz ljekovito blato još jedan adut u turističkoj ponudi ovoga kraja.

Još jedna, za dušu ljekovita oaza, nalazi se tek koji kilometar od Čižića. To je naselje Rudine, čija je specifičnost netaknuti, autohtoni krajobraz. Stoljeće pa i više unatrag ostala je u originalnom obliku očuvana mjesna arhitektura, te ju ni let vremena, ni vremenske mijene nisu uspjele okrznuti. Uz autohtono djelo prirode i pješčanu plažu, Rudine privlači i onim za sad skrivenim dijelom blaga. A blago se, prema predaji krije u špilji Biserujki, jednoj od najposjećenijih špilja u Hrvatskoj. Blago su u davnim vremenima ovdje pohranili gusari, a vrijeme će pokazati tko će ga i kada (i hoće li!) pronaći…

360° Virtualna šetnja Soline >

360° Virtualna šetnja Plaža Meline >

Posjetite i doživite

nezaboravan odmor

Iako je primarno značenje riječi “odmor” uvijek isto, sama ta riječ i njen značaj u turističkom su smislu poprilično izmijenjeni. Odmor ne podrazumijeva više samo more, prvi red do mora, ljetnu vrevu i obilje zabave. Odmor je u novije vrijeme sve više poprimio drugačije atribute. Odmor za dušu i tijelo, te punjenje baterija sve se više traži i pronalazi u mjestima zaobalja. Tako je i zaobalje Dobrinjštine sve traženije i atraktivnije. Kuće za odmor s popratnim sadržajima kao što su bazeni, ali i detalji koji asociraju na život nekad sve više postaju prvi izbor onih koji traže i žele odmor za sva osjetila.

Trenutno nema aktivnih događanja za odabrane datume!
Postavke pristupačnosti