odaberite jezik: HRVATSKI

Galerija Infeld

Lokacija: Dobrinj, N 45 07.818, E 14 36.217

Jedna od glavnih dobrinjskih atrakcija početkom 20. stoljeća bila je kuća moreplovca Franje Vuškovića. Izvana je privlačila pažnju stilom gradnje i šarenilom fasade, a iznutra su pak dopirali zvuci koji su opći dojam samo pojačavali; bili su to pomiješani zvuci glazbe s gramofona i pjesme papagaja, kojeg je Franjo Vušković donio s jednog putovanja. Devedeset godina kasnije, jedan od najvećih svjetskih kolekcionara umjetnina vratio je kući izvorni eksterijer, a njezin interijer proširio na više od 400 m2. Zahvaljujući, sada već pokojnom, Peteru Infeldu „ dobrinjska dama“ iznova plijeni ljepotom te privlači sve veći broj posjetitelja.

Sakralni muzej

Lokacija: Dobrinj, N 45 07.828, E 14 36.201

Tko/što povezuje Dobrinj i London? Odgovor: glasoviti umjetnik Paolo Veneziano. Njegov antependij (predoltarje)“Krunjenje Djevice Marije“ iz 14. stoljeća, neprocjenjivo djelo proglašeno spomenikom kulture, najznačajniji je eksponat sakralne zbirke, koja se nalazi u sklopu župnog stana. Identičan antependij istog umjetnika nalazi se u londonskom muzeju „Victoria and Albert“. Osim antependija (koji je pukom slučajnošću pronađen kao otirač u jednoj obiteljskoj kući), dobrinjska sakralna zbirka čuva stare glagoljske zapise, relikvijar svete Uršule, te kao kuriozitet – procesijska raspela na kojima se s jedne strane nalazi razapeti Isus, a s druge njegova majka Marija!

Etnografska zbirka

Lokacija: Dobrinj, N 45 07.859, E 14 36.206

Kroz minula stoljeća u Dobrinju je postojalo čak sedam crkvi ili kapelica. Na mjestu jedne od njih, crkve svetog Lovre, danas se nalazi etnografska zbirka u vlasništvu obitelji Barbalić. S koljena na koljeno, s oca na sina, s djeda na unuka prenose se opipljivi dokazi nekadašnjeg života Dobrinja i Dobrinjskoga, ali i priče o pojedincima koji su zadužili dobrinjski kraj. Vrijedi pogledati! I upamtiti!

Etnografski muzej

Lokacija: Dobrinj, N 45 07.815, E 14 36.231

Njegovo je ime Ivo Sučić. Uspio je spojiti svoje dvije velike ljubavi – novinarstvo i poučavanje. Snalažljivošću je pridobio Charlesa Lindberga za intervju, a znanjem je pokrenuo Školu stranih jezika u Zagrebu. Treća velika ljubav bila mu je Dobrinj, kojemu je ostavio svoju rodnu kuću. Dobrinjci su, prikupivši raznorazne predmete diljem otoka Krka, Sučićevu kuću pretvorili u jednu od najvećih etno zbirki u Hrvatskoj – u zbirku koja vraća prošlost, oplemenjuje sadašnjost i upozorava za budućnost.

Postavke pristupačnosti